Мерітократія - рух до кращого, чи істина майбутнього?

Нещодавно, в одній із світових соціальних сіток потрапила мені до ока посилання на досить цікавий сайт Ігоря Шевченка на якому він пропонує об’яднання громадян під спільним гаслом: «Україною мають правити гідні і освічені люди». Він запевняє, що тільки гідні і освічені люди мають вести управління українською державою.  Ігор  пропонує ввести як форму державного управління Марітократію. Дана концепція досить цікава для дослідження, і обговорення. На мою думку, Ігор Шевченко допускається до тієї самої помилки, якої допустився на нещодавніх виборах Сергій Тігіпко. Свідомість сьогоднішнього українського суспільства настільки виснажена для того, щоб знову повірити в те, що до влади прийдуть гідні. Але тут з’являється  запитання. А хто саме гідний управління нашої країни? Тобто, називати себе гідним буде кожен свідомий громадянин-патріот України, але хто саме, хто їх буде обирати? На основі конкурсу між компетентними особами в тій чи іншій сфері? Звичайно, в кожному суспільстві є гідні і освічені люди, так звана інтелектуальна аристократія. Як зазначають науковці, чи це зазначає сам голова Марітократичної партії: «За марітократії, країною керують чесні, здібні, компетентні, працьовиті, досвідчені та відповідальні люди, а не «актори», неуки, шахраї та злочинці, яких обирають шляхом введення в оману, підкупу, залякування та інформаційного тероризування людей». Звичайно, слід погодитися з даним судженням, але на мою думку, завжди з’явиться кращі актори, які зможуть ввести в оману суспільство, а що найгірше, керуючу владу, адже на керівні посади мали б назначатися тільки компетентні особи в тій чи іншій сфері, і займе керівне місце, і за допомогою адміністративного ресурсу, буде будуватиі вирішувати свої інтереси, під ширмою компетентності.
В ідеалі дана концепція — це найкраще, що може з’явитися і нарешті нормально за функціонувати в українському суспільстві. Як сказано на сайті: «Мерітократичне суспільство – це справедливе суспільство рівних можливостей та гідного життя для всіх, побудоване на принципі - від кожного по здібностях, кожному по заслугах, а нужденним по потребах».

11 коментарів

Богдан Бойко
Ха! комуністичні цукерки в іншій обгортці))
щоб бути загальнодержавним лідером не достатньо тільки високих професійних досягнень чи тільки акторства. Необхідний цілий набір особистісних рис та навичок. Як сказав І.Г. Буркут на Втемі.ком — політиком треба народитися, а далі справа природного добору…
Михайло Шморгун
Бодя привіт!
Ти, такі нєправ!))
Андрій Скрипник
тут я з тобою повністю згоден. Але він веде мову лише про те, як саме він прагне прийти до влади.його особисте ставлення до сьогоднішнього стану української політики.)
Галина Дичковська
Якщо «актори», неуки, шахраї та злочинці, яких обирають шляхом введення в оману, підкупу, залякування та інформаційного тероризування людей»
КЕРУЮТЬ, то
«чесні, здібні, компетентні, працьовиті, досвідчені та відповідальні люди»,
є просто нездарами, нездатними протистояти «акторам, неукам...», а тому, закономірно, гіршими :(((((
Альберт Комарі
Так воно і є! Знаю декількох людей, які колись хаяли своїх знайомих. Мовляв, «бик, тупий», проте сьогодні той «тупий» має майже все, що потрібно для повноцінного життя, а «розумник» лише біситься з невдач, заливаючи негатив горілкою! Чи щось подібне…
Галина Дичковська
Меритократія тішить нарцисичне себелюбстово «кращих» і «перших», але має 2 поважні вади:
1. Критерій кращості?/попередньо я спробувала показати, що будь-яке жлобство і тоталітарність можуть претендувати на «кращість»;
2. А судді хто? /хто встановлюватиме кращість навіть за встановленим критерієм?
Альберт Комарі
Неможливо не погодитись! Навіть при встановленні «кращості» можна враховувати фактор зацікавленості або заангажованості. Тоді все повертається «на круги своя».
Михайло Шморгун
Критерій кращості — використання права на дію, на шляху до «загального блага».
Судді — той хто забажає дати свою оцінку.

Меритократія — суспільство постійної боротьби за право бути кращим, у цій боротьбі немає переможених — є лише переможці.
Реальним прикладом меритократичної владної системи є Сингапур ( відсилаю до прочитання майже мейнстрімової книги премєра цієї країни Лі Куан Ю ??? про стрибок з 3 го світу у перший).
Навіть авторитарний Казахстан, можна дочасти назвати меритократичним бо деякі «закони меритократії» діють і там.
Тому варто говорити не про якусь утопічну теорію, а цілком можливу практику діяльності урядів і ТНК уже найближчих десятиліть.
Галина Дичковська
Критерій кращості — використання права на дію, на шляху до «загального блага».
Погоджуюсь «використання права на дію», цю якість називаю суб*єктністю.
А от із «шляхом до «загального блага»» знов проблеми.
Критерій загального блага? Сталін теж вів до загального блага.Теж меритократ?
Меритократія — суспільство постійної боротьби за право бути кращим, у цій боротьбі немає переможених — є лише переможці.???? Не розумію цеї арифметики? поясніть?
В моєму розумінні переможених нема в боротьбі за право бути собою. А от в боротьбі за кращість — завжди є.
? Може я щось не так розумію.
Святослав Вишинський
Ідея мерітократії розмита, жодного конкретного механізму її провадження немає. Водночас концепція підозріло нагадує сутність аристократії, «влади кращих», проте спільного з демократичними методами політичного процесу вона немає і не може мати. Спроби симбіозу повертають до ідеї регульованої демократії, а тому, в деякому сенсі, суть тільки грою термінів без зміни реалій.
Михайло Шморгун
Демократія — поганий режим. Проте більшість країн прагнуть її «будувати», «впроваджувати», «оберігати»…
ГРА ТЕРМІНІВ — це саме просте, елементарне пояснення, якщо вважаєш, що демократія вічна, що вона, як Матриця братів Вачовських — скрізь.
Проте вона не скрізь.
Меритократія не стала трендом (і той вуйко, Ігор Шевченко, просто використовує назву-бренд у своїх особистих цілях, без наміру насправді «щось таке робити») в західному світі, проте є ідеєю цілком західною, по суті.
Паралель з аристократією цілком припустима, але сьогодні 21 століття — це саме той час коли фльор аристократії (знання «таємної» інформації) розбавляється можливості багатьох отримати інформацію та робити свою справу, як справжній аристократ (по духу).
Зміна реалій — це процес, здефініювати його зможемо трохи згодом, можливо суспільсво до якого ми йдемо буде саме меритократичним, якщо не за назвою, то по духу — точно!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте